Szkoła Podstawowa im. Wacława Nałkowskiego w Nowodworze

08-503 Nowodwór

Nowodwór 73

Tel./ Fax  81 866-10-06

zsonowodwor@gmail.com

Tydzień Ekologii i Zdrowia

Współczesna szkoła to nie tylko ławki, tablice, komputery. Nowoczesna edukacja polega również na szacunku dla tego co tradycyjne i wypełnione mądrością pokoleń, które z pełnym zrozumieniem akceptowały i stosowały zasadę  „złotego środka”, tzn. szanowały pracę,  poświęcały wiele czasu nauce, ale jednocześnie pamiętały, iż zdrowie wynika przede wszystkim z mądrego postępowania. W życiu każdego człowieka powinien być bowiem czas na pracę  i jednocześnie na wytchnienie, czyli powszechnie dziś rozumiany relaks, który najlepiej wypełniają aktywność fizyczna i kontakt z przyrodą. To, co było kolejną istotną zaletą postępowania naszych przodków, czyli zdrowe odżywianie, również współtworzyło pozytywną jakość ich życia.

Chemia w powietrzu, chemia w wodzie, w ziemi, jedzeniu, napojach, kosmetykach. Chemia i jeszcze raz chemia kibicująca pączkującemu w organizmie współczesnego człowieka tłuszczowi, rozkwitowi królestwa cukru, wspierana błogim lenistwem na kanapie lub wiklinowym foteliku spowitym dymkiem z grilla. Taki obraz egzystencji w obecnych czasach serwują najmłodszym niestety dorośli, zapominając o wspomnianej powyżej zasadzie. Być może tak jest łatwiej,  ale na pewno nie mądrzej.

Nad problemem potrzeby u dzieci i młodzieży zdrowego stylu życia pochylono się kolejny raz w ZSO im. Wacława Nałkowskiego w Nowodworze, bowiem szkoła przystąpiła do Alertu Ekologiczno- Zdrowotnego, w ramach którego od 15 do 28 kwietnia 2013 r. był obchodzony Tydzień Ekologii i Zdrowego Odżywiania. Życie uczniów wypełniły różnego rodzaju akcje mające na celu promowanie wśród nich wiedzy na temat zdrowego odżywiania się i ekologii.

Każdy dzień obfitował  w zdarzenia zachęcające młodzież do czynnego udziału w alercie. Na początek uczennice z klas III gimnazjum przygotowały i przedstawiły ciekawą prezentację multimedialną pt. „Odżywiaj się zdrowo i żyj na sportowo czyli w zdrowym ciele- zdrowy duch”, ukazując zalety zdrowego stylu życia i konsekwencje jego braku dla zdrowia fizycznego  i psychicznego.

Wtorek 16 kwietnia przyniósł imprezę z udziałem rodziców uczniów klas gimnazjalnych. Warsztaty kulinarne pod hasłem Zdrowe śniadanko  opierały się na nauce, współzawodnictwie   i oczywiście zabawie. Drużyny poszczególnych klas złożone z uczniów oraz rodziców miały za zadanie przygotować zdrowe śniadanie. Na pięknie nakrytych stolikach królowały m.in. kanapki wykonane na bazie razowego chleba i przyozdobione w pomysłowy sposób warzywami. Uczestnicy zawodów byli oceniani za walory zdrowotne zaproponowanego menu, estetykę wykonania i podania oraz przestrzeganie zasad BHP. Pracowicie krzątający się przy stanowiskach uczniowie i rodzice ( w tym jeden dzielny ojciec) ubrani w fartuszki tworzyli barwny rój oraz bardzo sprawne drużyny. Obserwowanie wspólnej pracy dzieci i ich rodziców okazało się wielką przyjemnością, gdyż niewątpliwie wartością dodaną warsztatów kulinarnych był fakt znany od pokoleń: stół i wspólny posiłek łączą pokolenia.

Kolejnego dnia Tygodnia Ekologii i Zdrowego Odżywiania się uczniowie  zaprezentowali w salach lekcyjnych wystawki na temat Zdrowego odżywiania. Ekspozycje przygotowane przez uczniów były bardzo pomysłowe, zachwycały np. uśmiechnięta kapusta pekińska, przestrzenna piramida żywieniowa czy też bogactwo ogrodu warzywnego.  Rozstrzygnięty został również Konkurs Poetycki „Strofy o szlachetnym zdrowiu”, w którym uczniowie przedstawili ułożone przez siebie fraszki na temat zdrowego stylu życia.

Następnym etapem Tygodnia Ekologii był udział  gimnazjalnej młodzieży w turnieju wiedzy o ekologii i ochronie środowiska oraz w turnieju wiedzy o zdrowiu. Niewątpliwie ciekawa i bardzo twórcza okazała się wystawa plakatów o tematyce ekologicznej namalowanych  przez uzdolnionych plastycznie uczniów oraz prezentacja budek lęgowych wykonanych  również przez gimnazjalistów. Budki były bardzo pomysłowe i estetyczne. W jednych dominowała precyzja wykonania, a w innych artystyczna fantazja twórców.

Tydzień Ekologii i Zdrowego Odżywiania zakończył się w ZSO im. W. Nałkowskiego  w Nowodworze podsumowującym spotkaniem, podczas którego uczniowie krótko nawiązali do idei Dnia Ziemi.  Z kolei koordynatorzy Alertu Ekologicznego- p. Danuta Szewczak i p. Małgorzata Rudnicka podziękowały za zaangażowanie uczniom, nauczycielom oraz rodzicom. Miłym akcentem podsumowania okazało się wręczenie dyplomów i nagród zwycięzcom poszczególnych konkursów.

Jeśli zapytalibyśmy uczniów, czy warto było zorganizować w ich szkole Tydzień Ekologii i Zdrowego Odżywiania, usłyszelibyśmy zapewne różne odpowiedzi w zależności od stopnia zaangażowania pytanego w zadania alertu. Myślę jednak, iż młodzież, otrzymawszy  w interesujący sposób podaną wiedzę na temat zdrowego trybu życia, doceniła wartość przeprowadzonej akcji, czego wymiernym dowodem było oblężenie stolików kulinarnych poszczególnych klas oraz szkolny sklepik ziejący pustką z powodu braku klientów. Okazało się, że domowe i zdrowe posiłki zwyciężyły ofertę producentów przetworzonego fabrycznie jedzenia.

Adrian Wardal- uczestnik konkursu poetyckiego- napisał w swojej fraszce pt. „Na siłacza”:

Jedz owoce i warzywa.

Rano spacer, wieczór ryba.

I masz krzepę wieloryba!

Czyż nie jest to prosta i piękna recepta na zdrowie?

Galeria zdjęć